Mátészalkai Szakképzési Centrum

Akadálymentes verzió

Akadálymentesített oldal

MSzC Bethlen Nyírbátor

 

ADATOK

Cím: 4300 Nyírbátor, Füveskert u. 9.

E-mail cím: szakkepzo@bethlennyirbator.hu 

Telefon:+36 (42) 281 297

Weblap: http://www.bethlen-nybt.sulinet.hu

 

SZAKTERÜLETEK

Szakgimnáziumi: Informatika, Kereskedelem, Rendészet és közszolgálat, Vegyipar, Ügyvitel

Szakközépiskolai: Faipar, Kereskedelem, Villamosipar és elektronika, Gépészet, Épületgépészet, Közlekedésgépészet, Építőipar, Vegyipar, Könnyűipar, Informatika, Szociális

 

ISKOLATÖRTÉNET

1993. április 30-án az intézet felvette Bethlen Gábor erdélyi fejedelem nevét. Az új elnevezés: \"Bethlen Gábor Szakközép-, Szakmunkásképző és Szakiskola\", mely kifejezi, hogy a szakképzés ekkor már háromszintű az intézetben.

Az iskolában beindult fejlesztéseket igazolja, hogy 1995-ben az intézmény hivatalosan is csatlakozott a világbanki projekthez a PHARE- program segítségével. Az új modell alapjaiban megváltoztatta a szakközépiskola struktúráját, mely alapján a 9-10. évfolyamon csak pályaorientáció és szakmai előkészítő ismeretek oktatása, a 11-12. évfolyamon - a szakmacsoportos alapozó oktatás mellett - érettségire való felkészítés folyik, a szakmai specializáció szerinti képzés csak az érettségit követően kezdődik.

2001-től - a közoktatási, illetve a szakképzési törvényeknek megfelelően az iskola neve újra változott \"Bethlen Gábor Szakképző Iskola Nyírbátor\"-ra.

Országos szinten megváltoztak a közoktatási törvény szakképzésre vonatkozó előírásai, s ezzel együtt a szakiskolai képzés szerkezete, így iskolánkban is 1997-től áttértünk a négyéves (2+2) képzésre.

1998-ban intézményünk hivatalosan is a világbanki program részese lett azzal, hogy egy újabb szakmacsoportban (kereskedelem-marketing) indítottunk szakközépiskolai osztályt.
Ugyanettől az évtől új szakmaszerzésre is lehetőség nyílott a határrendészeti fakultáción és az érettségi utáni képzésben.

A munkaerő-piaci igényeknek megfelelően rugalmasan és folyamatosan változnak képzési irányaink. 1999-től iskolánk a CISCO lokális akadémiájaként vesz részt a hálózati szakemberek képzésében, majd 2002-től ECDL vizsgaközpontként is működünk.

Közben - 1999-ben - az iskola fenntartója is megváltozik azzal, hogy átkerültünk megyei irányítás alá, majd 2001-ben a kollégium hozzánk kapcsolásával alakul ki az intézmény neve: Bethlen Gábor Középiskola, Szakképző Iskola és Kollégium.

2015. július 1-től iskolánk fenntartója, a Nemzetgazdasági Minisztérium a szakképző intézményeket szakképzési centrumokba szervezte, így jött létre a Mátészalkai Szakképzési Centrum, melynek egyik tagintézménye lettünk. Így iskolánk neve 2015. július 1.-től Mátészalkai Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Középiskolája, Szakképző Iskolája és Kollégiuma lett.

2016. szeptember 1-től megváltoztak a szakképző intézmények elnevezései, így most a nevünk: Mátészalkai Szakképzési Centrum BETHLEN GÁBOR SZAKGIMNÁZIUMA, SZAKKÖZÉPISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA.

 

Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Szakképzési És Felnőttképzési Hivatal INNOVATÍV KÉPZÉSTÁMOGATÓ KÖZPONT Oktatási Hivatal II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola SZSZB Megyei Iparkamara